Subcoal pellets 8 mm grootDe verbranding en winning van steen- en bruinkool leidt, in vergelijking met andere brandstoffen, tot relatief hoge CO2-uitstoot en andere schadelijke emissies. Toch is steenkool een veelgebruikte brandstof in energiecentrales en kalksteen- en cementovens. In 2014 verstookte de Nederlandse industrie zelfs een recordhoeveelheid kolen. Onderzoeks- en adviesbureau CE Delft maakte een klimaatanalyse van een nieuwe alternatieve brandstof voor kolengestookte energiecentrales.

CE Delft onderzocht de milieu-impact van de inzet van Subcoal pellets; hoogcalorische (hoge verbrandingswaarde), uit niet-recyclebaar afval geproduceerde, cilindervormige staafjes van 4 centimeter. De chemische eigenschappen van de pellets zijn vergelijkbaar met die van steenkool en kunnen technisch op dezelfde manier behandeld worden.

Onderzoek

Aangenomen dat één megajoule Subcoal één megajoule steenkool vervangt,

berekende CE Delft dat per ton Subcoal 1.263 kilo CO2-emissie bespaard wordt in vergelijking met de traditionele route die het afval naar de afvalverbrandingsinstallatie aflegt. Als 10% van de brandstof in een kolengestookte energiecentrale uit Subcoal bestaat, reduceert de centrale zijn levenscyclusklimaatuitstoot met 7%.

Aangenomen dat één megajoule Subcoal 0.6 megajoule steenkool en 0.4 megajoule houten pellets (biomassa-aandeel van Subcoal) vervangt, wordt in vergelijking met de traditionele route naar de afvalverbrandingsinstallatie 645 kilo CO2-emissies bespaard door Subcoal te produceren en te gebruiken. Door 10% van de brandstof in kolengestookte energiecentrales te vervangen door  Subcoal, worden de levenscyclusklimaatuitstoot met 3% gereduceerd.

Afval

De overheid moedigt het scheiden van afval aan, zodat we in Nederland zoveel mogelijk kunnen recyclen. N+P Group, de producent van de Subcoal pellets, gaat met het niet-recyclebare restafval aan de slag.  Dit niet recyclebare afval dient als grondstof voor de Subcoal pellets. N+P maakt het materiaal vrij van stoorstoffen. Het materiaal wordt indien nodig gedroogd en vervolgens versnipperd. Daarna perst N+P deze snippers tot pellets, staafjes. N+P Group sorteert, droogt, versnippert, zeeft en perst het afval tot het een hoogwaardige, alternatieve brandstof is.

Hoewel er initiatieven zijn om afval preventief te reduceren, is er nog steeds veel afval. Het beste is het om zo milieuvriendelijk mogelijk met afval om te gaan. De Ladder van Lansink geeft de hiërarchie weer van oplossingen voor afval; preventie heeft de hoogste prioriteit en wordt gevolgd door hergebruik. Als deze opties niet mogelijk zijn, krijgt recycling de voorkeur. Hoogwaardige energiewinning uit afval is gewenst als preventie, hergebruik en recycling onhaalbaar zijn. Storten staat op de laatste plaats. Afval storten is in steeds meer landen duur of verboden in verband met luchtverontreiniging en bodemvervuiling. Subcoal is enerzijds een oplossing voor niet-recyclebare afvalstromen en anderzijds is het een duurzame warmte- en energiebron.