signingGENÈVE, 21 april 2021

Vandaag hebben Mercuria Energy Trading ("Mercuria") en N+P Group B.V. ("N+P") een strategisch partnerschap aangekondigd. Onderdeel van dit partnerschap is een injectie van een aanzienlijk groeikapitaal in N+P welke de ontwikkeling van nieuwe productiefaciliteiten voor alternatieve brandstoffen mogelijk maakt. Mercuria verwerft hiermee een strategisch aandelenbelang in N+P. De familie Jennissen zal de meerderheid van de aandelen in N+P blijven houden, met een optie voor Mercuria om deze op korte termijn te kunnen vergroten.

De deal ligt in lijn met de strategische lange termijn visies van zowel N+P als Mercuria om zich te concentreren op de wereldwijde energietransitie, waaronder investeringen in de productie van een hoge kwaliteit alternatieve brandstoffen die worden geproduceerd uit niet-recyclebare afvalstromen.

"Terwijl we blijven investeren in de wereldwijde energietransitie, zien we de samenwerking met N+P als een manier om kostenconcurrerende oplossingen te bieden voor het verminderen van CO₂-uitstoot in specifieke industriële sectoren", aldus Jean-François Steels, Vice President Energy Transition bij Mercuria. “Al bijna drie decennia heeft N+P aangetoond dat het in staat is te innoveren en nieuwe alternatieve brandstoffen te ontwikkelen. Haar diepgaande kennis van de afval- en recyclingindustrie is tot nu toe de sleutel geweest tot het succes van N+P en dit partnerschap zal helpen bij de uitbreiding en groei van haar activiteiten."

N+P, opgericht in 1993, heeft zich gericht op het verduurzamen van productieprocessen van grote energie verbruikende industrieën. N+P gebruikt niet-recyclebare afvalfracties, die anders zouden worden gestort of verbrand, als grondstof om alternatieve grond- en brandstoffen te produceren. Door over te schakelen op door N+P geproduceerde materialen kunnen deze industrieën niet alleen hun kostprijs verlagen, maar ook profiteren van aanzienlijke CO₂-besparingen én bijdragen aan het reduceren van stortplaatsen. Het biedt de verschillende industrieën hiermee ook nieuwe mogelijkheden om hun ecologische “footprint” te verkleinen.

“We hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om de overeenkomst met Mercuria rond te krijgen”, aldus Stijn Jennissen, Chief Commercial Officer bij N+P. “We zijn blij en trots dat we erin geslaagd zijn een partner als Mercuria te vinden, die ons ambitieuze doel deelt om te groeien en bij te dragen aan de ontwikkeling van onze markten. We kijken er naar uit om de komende jaren gezamenlijk deze ambitieuze doelstellingen te realiseren.”

In de komende vijf jaar wil N+P het aantal productielocaties aanzienlijk vergroten, inclusief een expansie richting andere continenten die wordt versneld via het wereldwijde handelsplatform van Mercuria. N+P verwacht de ontwikkeling van de eerste nieuwe locaties de komende maanden bekend te maken. Parallel aan een snelle uitbreiding van de productiefaciliteiten voor alternatieve brandstoffen, streeft N+P er ook naar om haar basisactiviteit,  het omzetten van afval naar waarde, te laten groeien: levering van afval naar afvalenergiecentrales en tevens de ontwikkeling en levering van alternatieve grondstoffen waarin de familie Jennissen bijna 30 jaar ervaring heeft.

"Samen met de decennialange ervaring van N+P in haar vakgebied, en onze expertise op het gebied van markttoegang en risicobeheer, geloven we dat deze samenwerking een positieve bijdrage zal leveren aan de energietransitie overal ter wereld", aldus David Haughie, Managing Director Principal Investments bij Mercuria. "We kijken ernaar uit om samen met het N+P-team te werken aan verdere uitbreiding en optimalisatie om samen te groeien en het bedrijf uit te breiden."

White & Case LLP, Brachers LLP en Deloitte traden op als adviseurs van N+P, Freshfields Bruckhaus Deringer voorzag Mercuria van advies gedurende het traject. Alle adviseurs die bij de deal betrokken waren, hebben fantastisch werk geleverd om de transactie in korte tijd mogelijk te maken. "Onze rol bij het adviseren van N+P Group bij deze belangrijke transactie is een goed voorbeeld van hoe White & Case snelgroeiende bedrijven ondersteunt bij het behalen van hun ambitieuze groeidoelstellingen." Aldus Ian Bagshaw, Global Co-Head of Private Equity van White & Case.

Over Mercuria
Mercuria, opgericht in 2004, is een van de grootste onafhankelijke energie- en grondstofgroepen ter wereld en brengt efficiëntie aan in de waardeketen van grondstoffen middels de allernieuwste technologieën en ongeëvenaarde expertise en oplossingen. Het business model van Mercuria omvat handelsstromen, strategische middelen en structurerende activiteiten die meer dan $110 miljard aan omzet genereren. De organisatie opereert vanuit kantoren over de hele wereld, met een sterke aanwezigheid in Amerika, Azië en Europa. Informatie over Mercuria is te vinden op de website www.mercuria.com.

About N+P
Het Nederlandse N+P uit Nieuw-Bergen is een pionier in de ontwikkeling van concepten om niet-recyclebare afvalstromen in te zetten als alternatieve brand- en grondstoffen. De ontwikkelingen van N+P zijn sterk gericht op het overbruggen van afval naar waarde, waardoor de noodzaak om materialen te storten wordt verminderd, en in plaats daarvan worden opgewaardeerd tot hoogwaardige alternatieven voor op fossiele grondstoffen draaiende industrieën. N+P heeft meerdere kantoren en productielocaties in Europa en een omzet van ca. €145 miljoen per jaar. Meer informatie is te vinden op de website www.npgroup.com