Net als vorig jaar heeft N+P gisteren wederom een boot met steenwolgranulaat geladen in Heijen. In de laatste twee dagen zijn er ca. 50 vrachtwagens nodig geweest om het steenwolgranulaat naar Heijen te rijden, om het schip te beladen met ruim 1.400.000 kg aan materiaal. De overslag gebeurt op het terrein van AVG in Heijen. Door gebruik te maken van het schip hoeven deze vrachtwagens niet door te rijden naar Engeland, wat natuurlijk een grote besparing op het gebied van milieu met zich meebrengt.

Het steenwolgranulaat gaat via de Maas en het Kanaal richting het zuiden van Engeland, waar het in de haven van Shoreham wordt gelost. Het steenwolgranulaat wordt daarna getransporteerd en toegepast bij een tweetal baksteenfabrieken, die dit gebruiken als alternatieve grondstof. Door gebruik te maken van steenwolgranulaat kan de baksteenfabriek een deel van de klei vervangen.

Steenwol(granulaat) begint zijn leven in Roermond, in de fabriek van Rockwool. De steenwol wordt middels een speciaal productieproces geproduceerd en verkocht aan de glastuinbouw. De glastuinbouw gebruikt de steenwolmatten voor de teelt van diverse groentes, zoals tomaten en komkommers. Door gebruik te maken van steenwol wordt een vele hogere opbrengst per m┬▓ gerealiseerd. Na het oogsten van de planten moeten de matten uit de kassen verwijderd worden. De inzameling van deze steenwolmatten geschiedt door o.a. Maessen in Venray, die ook de steenwolmatten verder behandeld door het steenwol bijvoorbeeld te scheiden van de plantenresten. Het inzamelingsseizoen is momenteel in volle gang! Je kunt de ingezamelde steenwolmatten vaak zien liggen als je over de A73 in Venray rijdt, ze liggen vaak huizenhoog opgestapeld, te wachten tot ze behandeld kunnen gaan worden en uiteindelijk ingezet worden om primaire grondstoffen te vervangen!

IMG 44466